Zien en doen is geloven - door te experimenteren met illusies (2)

14 juli 2020

Veel afbeeldingen worden uit het karton gedrukt of eenvoudig van elkaar gescheiden en zijn daarna geschikt om in een eerste proefje of experiment gebruikt te worden. Voor diverse modellen zijn extra hulpmiddelen nodig, die niet in de verpakking aanwezig zijn. Deze hulpmiddelen zijn onder andere een stukje touw, een schaartje, plakband, een potlood, een tube lijm en een paar andere aangegeven eenvoudige hulpmiddelen.

Zien en doen is geloven - door te experimenteren met illusies (2)

Optical Wizardry Mindbenders

Het langwerpig voorlichtings- en instructieboekje vangt aan met een uniek geïllustreerde behandeling van het functioneren van het optische proces van het oog en de bijbehorende optische zenuwbanen in het onderwerp “Zien is beleving”. Ook zijn er enkele veel voorkomende oogafwijkingen verklaard.

Een eerste verkenning naar 3D waarneming eindigt met een kijkproefje. Daarna geeft het informatieve boekje uit-leg over “Wonderlijke vormen”, “Verborgen mysteries”, “Alles perspectief”, “Zien in stereo”, “De derde dimensie” en tot slot instructies over “Bewegende beelden”. Het geheel sluit af met een spel om het oog te bedriegen.

Zien en doen is geloven - door te experimenteren met illusies (2) - 2 Zien en doen is geloven - door te experimenteren met illusies (2) - 3 Zien en doen is geloven - door te experimenteren met illusies (2) - 4
Rondom de geschiedenis van het visuele spel van het stereoscopisch zien met hulpapparaten bevat de set veel informatiemateriaal en een bouwplaat.

Voor fans en belangstellenden voor stereoscopische plaatjes biedt de set aantrekkelijke wetenswaardigheden en onderdelen voor het bouwen van een echte stereokijker, de stereoscoop. Alles startte met de uitvinding van een stereoscoop in 1832 door Charles Wheatstone. Er kwamen meer typen en uitvoeringen op de markt en in 1939 werd de View-Master van uitvinder William Gruber op de markt gebracht. Een buitengewone publicatie!

ISBN 978-0-7513-5623-6, “Optical Wizardry Mindbenders”, Michele Claiborne en een redactieteam, Dorling Kinderley Publishing, 1997, experimenteerset + instructieboekje.