Zuid-Tirol viert jubileum Duitstalige televisiezender

16 juli 2018

In meerdere landen op de wereld zijn er activiteiten rondom vieringen van het bestaan van zwart/wit- en kleurentelevisie. In een aantal landen vonden deze vieringen al enkele jaren geleden plaats en in een ander aantal landen dit jaar of in een nog komend jaar. Met het geïllustreerde boek “Schwarzweiß in Farbe - 50 Jahre deutsches Fernsehen Rai Südtirol” laat de auteur zijn lezers kennismaken met de regionale geschiedenis van de komst van de televisiezender in Bolzano, hoofdstad van Zuid-Tirol.

Zuid-Tirol viert jubileum Duitstalige televisiezender

Schwarzweiß in Farbe

In 1980 verscheen zijn publicatie over de geschiedenis van de radio in deze provincie. Nu ligt ook de historie van 50 jaar televisie in de provincie vast. De komst van de Duitstalige radio- en tv-zender in de provincie Zuid-Tirol is duidelijk een politieke keuze om het zelfbewustzijn van de Duitse minderheid. Radio en televisie versterken daarbij identiteit, cultuur en het maatschappelijk leven. Rai Südtirol heeft een sterke positie bereikt in het medialandschap van de provincie. De auteur heeft de resultaten uit vele gesprekken met medewerkers van het eerste uur, politiekverantwoordelijken en leidinggevenden uitgewerkt in een boeiend verhaal.

Ook zijn gedetailleerde onderzoek van archiefstukken heeft veel historische feiten en informatie opgeleverd. Parallel aan de artikelen geeft de auteur op compacte wijze in de volgorde van historische gebeurtenissen het verloop van de geschiedenis, die start op 12 juli 1928 met de oprichting van een radio-omroep in Zuid-Tirol. Na de gebruikelijke inleidende artikelen beschrijft de auteur het ontstaan van radio in Italië en Zuid-Tirol in een politieke periode van machtsstrijd en economische onrust. Het is dan 1922 en al snel kwam het parool: “een radiotoestel voor elk huishouden”.

Zuid-Tirol viert jubileum Duitstalige televisiezender - 2 Zuid-Tirol viert jubileum Duitstalige televisiezender - 3 Zuid-Tirol viert jubileum Duitstalige televisiezender - 4
Dankzij postzegels zijn verzamelaars op de hoogte van de geschiedenis van het ontstaan van televisie.

Aan het einde van alle oorlogshandelingen gaven de geallieerden op 26 oktober 1944 de omroep van Italië de naam Rai - Radio Audizioni Italiane. De geboorte van de televisie is omschreven als een vinding van Paul Nipkow in 1883, maar het duurde tot in 1927 voordat de eerste demonstraties van beeldoverdracht plaatsvonden. De ontwikkelingen in Italië zijn stap voor stap beschreven in het boek. De publicatie volgt de verdere nieuwsfeiten en is van waarde voor mediadeskundigen.

ISBN 978-88-7283-642-2, “Schwarzweiß in Farbe”, Gottfried Solderer, Edition Raetia, 2018, 116 pagina’s.


Gerelateerde artikelen