Aandacht voor gezond zien en waarnemen in tijdschrift (2)

13 augustus 2020

Uitgave 22 bevat naast de onmogelijke constructies op de titelzijde een aantal artikelen die nader ingaan op het fenomeen van de bedrieglijkheid van onze waarnemingen. Het komt veelvuldig voor dat wij pas bij een tweede blik ontdekken dat iets visueel niet kan kloppen. Kunstenaars maken regelmatig gebruik van dit vermakelijke fenomeen. De Belgische illusionistische kunstenaar Jos de Mey (1928-2007) was een expert in onmogelijke figuren.

Aandacht voor gezond zien en waarnemen in tijdschrift (2)

Verein für Gesundes Sehen e.V. - Augenblick

In AugenBlick 23 gaat het over de groene en grijze staar. Twee oogziekten, die altijd in een vroeg stadium onderzocht moeten worden. De uitgave bevat voorbeelden van een aanpak in het verleden en van de stand van de huidige moderne oogheelkunde. De titelpagina van nummer 24 bevat een detail van een portret van Rudolf II, in een wel heel vreemde uitmonstering. Het originele portret is geschilderd door de Italiaanse schilder Arcimboldo.

Aandacht voor gezond zien en waarnemen in tijdschrift (2) - 2 Aandacht voor gezond zien en waarnemen in tijdschrift (2) - 3
Tribute to Arcimboldo, 1993, Jos de Mey (li) en Hommage aan Arcimboldo, 1993, Jos de Mey.

De groente en het fruit verwijzen naar de aandacht voor een gezonde stofwisseling. In een artikel bespreekt de auteur de rol van Irisdiagnose bij het opsporen, vaststellen en verhelpen van stofwisselingsverstoringen. Kijk voor uitgebreide informatie over de “Verein für Gesundes Sehen e.V.” op de website www.verein-gesundes-sehen.de.