Albrecht von Graefe bracht oogheelkunde tot eigen vak (1)

9 mei 2021

De in Berlijn geboren Duitse wetenschapper Friedrich Wilhelm Ernst Albrecht von Graefe (1828-1870) mag herdacht worden als stichter van het thans zelfstandige vakgebied van de oogheelkunde in Duitsland. Daarvoor behoorden oogheelkundige onderzoeken en de oogheelkundige handelingen tot het vakgebied van de chirurgie.

Albrecht von Graefe bracht oogheelkunde tot eigen vak (1)

Albrecht von Graefe

Zijn vader Karl von Graefe (1787-1840) was professor in de Geneeskunde en Chirurgie en directeur van de Chirurgische Kliniek van de Universiteit Berlijn. Het geboortehuis Villa Finkenherd in Berlijn van Albrecht is in 1943 door bommen verwoest. Albrecht studeerde in Berlijn in de vakken medicijnen, wiskunde, natuurkunde en scheikunde.

Na afronding van zijn studies ging hij als assistent arts in Praag werken. Vervolgstudies deed hij in Parijs, Wenen en Londen en vestigde zich in 1852 in Berlijn en opende een privékliniek voor oogheelkunde met 120 bedden. Bij de behandeling van patiënten maakte hij daarbij geen onderscheid in rangen en standen en kreeg al snel de naam als de “apostel van de lijdende mens”.

Samen met Ferdinand von Arlt en Frans Cornelis Donders begon hij met het uitgeven van een vaktijdschrift over oogheelkunde. Bekend van hem is de zogenoemde “staarsteker van Graefe”. Von Graefe schreef talrijke wetenschappelijke artikelen en verhandelingen in relatie tot zijn dagelijks onderzoeks- en werkgebied in de oogheelkunde. (Wordt vervolgd).

ISBN 3-928027-17-4, “Albrecht von Graefe”, Christian Hartmann, Verlag für Medizin und Naturwissenschaften, 1996, 115 pagina’s.