Albrecht von Graefe bracht oogheelkunde tot eigen vak (2)

10 mei 2021

In praktische zin onderzocht hij de samenhang tussen oogheelkundige problemen en andere voorkomende geneeskundige problemen en ziekten, zoals neurologische ziekten als diabetes, nierfalen en hersentumoren. In 1858 werd Von Graefe lid van de Academia Leopoldina. In 1866 werd hij benoemd als directeur van de oogheelkundige afdeling van Charité (het oudste ziekenhuis van Berlijn) binnen de organisatie van de universiteit van Berlijn.

Albrecht von Graefe bracht oogheelkunde tot eigen vak (2)

Albrecht von Graefe

Waardering kreeg hij voor het geboekte gunstige resultaat bij behandelingen van groene staar (ook wel glaucoom genoemd) en naar de oorzaak van het scheelkijken. Voor het behandelen van grijze staar (cataract) gebruikte Von Graefe zijn ontwikkelde staarsteker, om patiënten weer het zicht terug te geven. Hij stierf jong aan de gevolgen van een longtuberculose op een leeftijd van 42 jaar in Berlijn.

Albrecht von Graefe bracht oogheelkunde tot eigen vak (2) - 2 Albrecht von Graefe bracht oogheelkunde tot eigen vak (2) - 3
Met de door Hermann von Helmholtz ontwikkel-de oogspiegel onderzocht hij het netvlies.

Ter gelegenheid van zijn 125e dag van overlijden vond een symposium plaats in het Anatomische Theater aan de Luisenstrasse 56 in Berlijn. Vele deskundigen uit de wereld van de oogheelkunde brachten in hun presentaties een schat aan feiten, gebeurtenissen en informaties over het leven, werk, de betekenis en verdiensten van Albrecht von Graefe. De inhoud van de voordrachten staan in het boek.

ISBN 3-928027-17-4, “Albrecht von Graefe”, Christian Hartmann, Verlag für Medizin und Naturwissenschaften, 1996, 115 pagina’s.