De visuele wereld van licht en schaduw in perspectief (1)

6 oktober 2019

Het studie- en referentieboek “The Visual World of Shadows” van Roberto Casati en Patrick Cavanagh informeert de lezer hoe de perceptie van schaduw, als een studie onderwerp voor waarnemingsspecialisten en voor kunstenaars, binnen het innerlijke proces van transport van de waargenomen beelden in het visuele systeem uiteindelijk wordt verwerkt.

De visuele wereld van licht en schaduw in perspectief (1)

The Visual World of Shadows

Schaduwen zijn tegelijk een probleem voor het gezichtsvermogen - dat een onderscheid moet maken tussen objecten of materiële kenmerken van objecten - en zijn bovendien een hulpmiddel dat een aanwezigheid, grootte, vorm en locatie van objecten aangeeft. De auteurs inventariseren alle mogelijke informatie die uit schaduwen kan worden opgemaakt en laten hun verbazingwekkende, magische en verrassende variëteit zien. Zij werken bijna alle details uit van het ingewikkelde visuele waarnemingssysteem, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen meting en inferentie.

Ze bespreken het bestaan en de missie van een schaduw, het werk van het visuele brein om de nodige informatie uit schaduwen te ontleden en misschien weg te gooien; schaduwen van objecten, de associatie van een schaduw met het object dat deze veroorzaakt; schaduwen benoemen, het vermogen van het visuele systeem om schaduwen te onderscheiden van niet-schaduwen; het schaduwconcept en onze kennis over schaduwen als een onderdeel van de visuele perceptie en behandelen reflecties, transparantie en spiegelingen.

De visuele wereld van licht en schaduw in perspectief (1) - 2 De visuele wereld van licht en schaduw in perspectief (1) - 3
Convexe en concave oppervlakken gemaakt door lineaire schaduwgradiënt voor onderzoek naar de diepte van schaduw. Het rechter plaatje is echter ontstaan door het linker plaatje 180º te draaien. Een leuk spel met het visuele effect van bol en hol. In het boek is er uitgebreid aandacht voor dit optische, visuele en vooral imponerende fenomeen.

Wij hebben niet eerder zo’n unieke en perfect verzorgde publicatie over schaduw gezien om daarover een beschrijving en een recensie te geven. De resultaten van literatuurstudie, wetenschappelijke studies en onderzoek en de stapeling van ervaringen in het uitgebreide vakgebied van Zien, Waarnemen en Perceptie zijn door de auteurs op een voortreffelijke manier helder en begrijpelijk weergegeven en zeer ruim voorzien van kleurrijke illustraties. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-0-262-03958-1, “The Visual World of Shadows”, Roberto Casati en Patrick Cavanagh, The MIT Press, 2019, 388 pagina’s.