Een kleurrijk overzicht van pioniers in kleurwetenschap (3)

23 februari 2021

De vierde sectie bevat discussies over kleurvorming en visuele waarneming uit een periode van ongeveer de 16e tot de 18e eeuw die het tijdperk van de verlichting omvatte. Dit deel behandelt het werk van negentien pioniers, waaronder Descartes, Boyle, Newton, Goethe, Lambert, Runge, Purkynje, Dalton, Young en Chevreul.

Een kleurrijk overzicht van pioniers in kleurwetenschap (3)

Pioneers of Color Science

De laatste sectie omvat het grootste deel van het boek en behandelt de meest recente ontdekkingen en bijdragen van pioniers geboren na 1800 en bevat meer dan 60 essays. Onder de pioniers die in dit hoofdstuk worden genoemd, bevinden zich vele Nobelprijswinnaars, wetenschappers in de vakgebieden Fysiologie en Perceptie, waaronder Helmholtz en Hering, en vele andere opmerkelijke kleurpioniers zoals Munsell en Land.

Dit deel van het boek bevat ook essays over hedendaagse personen in de kleurwetenschap, waaronder Adams, Boynton, Crawford, MacAdam, Hardy, Ostwald en Wyszecki, en geeft een overzicht van hun bijdragen aan dit dynamische veld. De gebonden publicatie “Pioneers of Color Science” is een zeer nuttige referentiebron en vraagbaak voor kleurwetenschappers en - historici, kleurgebruikers, kunstenaars, architecten en anderen en biedt een fascinerend inzicht in de ontwikkeling van kleurwetenschap en de aard van wetenschappelijke vooruitgang.

Een kleurrijk overzicht van pioniers in kleurwetenschap (3) - 2 Een kleurrijk overzicht van pioniers in kleurwetenschap (3) - 3 Een kleurrijk overzicht van pioniers in kleurwetenschap (3) - 4
Een selectie van beroemde kleurenspecialisten.

Kleurrijke aanvullingen op teksten zijn zeker de weergegeven afbeeldingen van postzegels en bankbiljetten, waarop vele kleurdeskundigen zijn afgebeeld en die bijdragen aan de waardering voor het werk van de vele geleerden en uitvinders. Voor verdere oriëntaties sluiten de essays telkens af met gegevens over geraadpleegde en aanvullende literatuur. Deze uitgave mag in geen enkele bibliotheek ontbreken.

ISBN 978-3-319-30809-8, “Pioneers of Color Science”, Renzo Shamey en Rolf G. Kuehni, Springer Nature, 2020, 431 pagina’s.