Een praktische benadering van het verschijnsel kleur (1)

5 oktober 2021

Onder de titel “Faszination Farbe. Rot, grün, blau statt trist und grau” brengt nu ook het LWL-Freilichtmuseum Hagen in een tentoonstelling een presentatie van het fenomeen kleur in de dagelijkse praktijk van handwerkers, industrie, ambacht en broodwinning. Het idee, concept en de opzet van deze interactieve en leerzame expositie is het creatieve werk van medewerkers van het Carl Bosch Museum in Heidelberg en voor het Freilichtmuseum Hagen in collegiale samenwerking met de medewerkers van het Freilichtmuseum, en blijft te bewonderen in Hagen tot en met 31 oktober 2021.

Een praktische benadering van het verschijnsel kleur (1)

Achtung Farbe!

Het concept werd bovendien aangevuld met kleurentestkaarten en objecten om te laten zien welke rol kleur speelt in de handwerkindustrie en bij ambachten en hoe onze kennis en ervaringen in het gebruik van kleur zich hebben ontwikkeld. Voor volwassen en jongeren zijn er onderscheidelijke speurtochten, workshops, demonstraties en lezingen beschikbaar. Voor de expositie in Hagen is een eigen publicatie onder de titel “Achtung Farbe!” ontwikkeld met als inhoudelijke basis een aantal interessante teksten uit de eerder in het Carl Bosch Museum verschenen tentoonstellingsbrochure.

De kleuren hebben een zekere invloed op de waarde en zin van ons leven - van het blauw van de lucht tot het groen van de planten tot het rood van rotsen. Maar wat is kleur precies en voor welk fenomeen wordt de term gebruikt? Wat is hun doel en hoe worden ze gebruikt? De tentoonstelling in het museum in Hagen geeft op prikkelende wijze antwoord op deze en vele andere spontaan opkomende vragen tijdens een geconcentreerde rondgang langs de opstellingen en objecten. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-926190-39-0, “Achtung Farbe!”, Uwe Beckmann en Anke Hufschmidt, LWL-Freilichtmuseum Hagen, 2021, 104 pagina’s.

LWL-Freilichtmuseum Hagen, Mäckingerbach, D-58091 Hagen, www.lwl-freilichtmuseum-hagen.de.


Gerelateerde artikelen