Een praktische benadering van het verschijnsel kleur (2)

6 oktober 2021

Talrijke interactieve stations en vele tentoonstellingsstukken bieden een veelzijdige kijk op het onderwerp. Zo kom je erachter hoeveel verschillende kleuren er kunnen ontstaan. Licht speelt hierin een belangrijke en sturende rol - ondersteund door ons brein. Op de visuele weg van het waar te nemen object met een subjectieve kleurindruk, bereikt dit visuele proces via het netvlies van de ogen indrukwekkende prestaties. Kleuren zijn complex. Daarom is het een moeilijke taak om ze precies te bepalen en te categoriseren.

Een praktische benadering van het verschijnsel kleur (2)

Achtung Farbe!

Dit is waarom kleursystemen, zoals die ontwikkeld zijn door Johann Wolfgang von Goethe en vele andere wetenschappers, ons helpen om kleuren en hun eigenschappen te classificeren. Dergelijke systemen worden tegenwoordig in het dagelijks leven aangetroffen in de vorm van onder andere bekende RAL- en Pantonekleuren. Met meerdere voorbeelden toont de tentoonstelling ook ontwikkelingen van plantaardige en minerale kleurstoffen voor het verven van textiel en artistieke creaties.

Aan het einde van de 19e eeuw veranderde de opkomst van anilinekleurstoffen de wereld van kleuren fundamenteel. Vandaag leven we in een voorheen onbekende, moderne verscheidenheid aan kleuren en, last but not least, worden we omringd door functionele kleuren, die te vinden zijn in de tentoonstelling, evenals kleurverhalen die vertellen over de eigenaardigheden van individuele kleuren, van titaanwit tot carbonzwart.

Na enkele interessante inleidingen en een prachtige essay over “het blauwe wonder en rode signalen”, vindt de lezer een reeks van 38 inleidingen in specifieke onderwerpen en begrippen uit de wereld van het historische gebruik van kleuren in ambachten en onderdelen van de boeiende maakindustrie van vroeger. “Achtung Farbe!” is een fascinerende en educatieve tentoonstelling voor jonge en oudere bezoekers en voor schoolklassen.

Een praktische benadering van het verschijnsel kleur (2) - 2 Een praktische benadering van het verschijnsel kleur (2) - 3
Kleurencirkels van J. Itten en J.W. von Goethe.

Het Openluchtmuseum Hagen biedt nog veel meer voor haar bezoekers, die willen kennismaken met gebouwen, technieken en een diversiteit aan activiteiten uit een lange industriële geschiedenis.

ISBN 978-3-926190-39-0, “Achtung Farbe!”, Uwe Beckmann en Anke Hufschmidt, LWL-Freilichtmuseum Hagen, 2021, 104 pagina’s.

LWL-Freilichtmuseum Hagen, Mäckingerbach, D-58091 Hagen, www.lwl-freilichtmuseum-hagen.de.


Gerelateerde artikelen