Een spel met anamorfosen, optica en bewegende beelden

8 oktober 2017

Uit de omvangrijke OF-boekencollecties informeren wij over de inhoud van het uitzonderlijk interessante experimentenboek met een leerzaam assortiment aan optische spelletjes. De inhoud van dit spelletjes en experimentenboek is van harte aanbevolen voor actief gebruik op basisscholen en in het voortgezet onderwijs, vanwege de vele gedetailleerde aanwijzingen, constructie- en bouwtekeningen en voorbeelden van het gebruik van het optische speelgoed en optische kijkers.

Een spel met anamorfosen, optica en bewegende beelden

Jouets optiques

Na een korte inleiding over het gebruik van specifieke materialen en bewerkingstechnieken bespreken de auteurs een interessante hoeveelheid zelf te bouwen optische spelletjes en optische ontdekkingsinstrumenten, en alles met eenvoudige hulpmiddelen. Het samen bouwen van de constructies staat centraal, evenals het gezamenlijk beoordelen van de resultaten van de experimenten en de visuele waarnemingen met de gebouwde kijkers. In het eerste gedeelte spelen spiegels de hoofdrol.

In het tweede gedeelte wordt geëxperimenteerd met draaiende schijven met zwart-wit patronen en kleurenpatronen. De kleureffecten bij beide patronen zijn verbluffend. Het apparaat om de schijven te laten draaien wordt ook zelf gebouwd. In het derde deel van het boek worden apparaten gebouwd met lenzen. Het eerste experiment bestaat uit een aantal verticaal opgestelde spiegels in de multiscoop voor een meervoudig beeld. Daarna volgen de kaleidoscoop, de periscoop, de anamorfose, de stereokijker, de praxinoscoop en andere leuke apparaten.

ISBN 2-249-22532-X, “Jouets optiques”, Jean-Paul Mouvier en Christiane Neuville, Manu Presse, 1982, 64 pagina’s.