Onze zintuigen verklaard in compact informatief boekje

6 oktober 2017

Voor docenten en leergierige leerlingen in het middelbare en voortgezette onderwijs is het Duitstalige studieboekje uitstekend geschikt om kennis op te doen over zintuigen, het centrale zenuwstelsel en over de meest belangrijke organen en de werking ervan. Het boekje begint met een algemene behandeling van de zintuigen en de zenuwen.

Onze zintuigen verklaard in compact informatief boekje

Sinne, Nerven, Hormone

Daarna volgt informatie en de behandeling van grondbeginselen van zenuwcellen, het ontstaan van elektrische spanningen in de zenuwcellen en de overdracht van zintuiglijke prikkels door elektrische stroompjes via de synapsis. Over de opbouw, eigenschappen en functie van de synaps (of synapsis) wordt de lezer uitgebreid geïnformeerd. De synaps als contactplaats tussen zenuwcellen of tussen een zenuwcel en een spiervezel zorgt voor overdracht van prikkels via neurotransmitters. Ook de invloed van medicijnen op de overdracht is besproken.

De evolutie, opbouw, eigenschappen en werking van het oog is uiterst gedetailleerd besproken en kleurrijk in beeld gebracht. Licht en kleur en verschillende uitwerkingen ervan op het zien en waarnemen zijn behandeld. De werking van de andere zintuigen zijn verklaard. Het boekje eindigt met een behandeling van het centrale zenuwstelsel bij mens en dier, het brein, de gedachten, de visuele waarneming en de werking van verschillende belangrijke onderdelen van het menselijk lichaam en het functioneren.

ISBN 3-464-01595-5, “Sinne, Nerven, Hormone”, Wolfgang Goll en Wolfgang Schwoerbel, Verlag Cornelsen-Veldhagen & Klasing, 1982, 80 pagina’s.


Gerelateerde artikelen