Spelen met tangram levert telkens nieuwe vriendjes op

23 september 2017

Het eeuwenoude van oorsprong Chinese puzzelspel tangram bestaat uit zeven stukjes: twee grote driehoeken, één middelgrote driehoek, twee kleine driehoeken, één vierkant en één parallellogram. Bij juiste positie vormt het geheel een vierkant, dat door de ontwerper elke afmeting kan worden gegeven. Daardoor worden natuurlijk ook de deelstukjes van de puzzel groter! Met deze zeven puzzelstukken kunnen er honderden figuren gemaakt worden, waarbij alle stukken gebruikt moeten worden.

Spelen met tangram levert telkens nieuwe vriendjes op

Tangram kat

De illustrator en de auteur van de teksten hebben een geweldige uitgave gemaakt voor actieve jongeren met zin in creatieve activiteiten. Het spel met tangram puzzels is ook aantrekkelijk voor volwassenen en voor gebruik in groepsvormen en individueel gebruik op scholen en in vrienden- of familiekringen. In het boek “Tangram kat” is het tangramspel in de extra dikke achterpagina opgenomen. Een nieuwsgierig kind maakt van alle losse stukjes een kat en besluit dan een vriendje voor deze kat te maken. Hij ervaart dat het niet zo eenvoudig is om van de puzzelstukjes een vriendje te ontwerpen.

Spelen met tangram levert telkens nieuwe vriendjes op - 2

Dus eerst maar een huisje voor de kat en wat te eten. Maar de kat zei niets en wilde niets. Na veel gepieker kwam er een tweede en de eerste kat beleefde meerdere avonturen met andere dieren, zoals een krokodil, een hond en een aantal vogels. Uiteindelijk kon hij van de puzzel alles maken, dus maakte hij een tangramfiguur van zichzelf als vriend voor de tevreden kat. Meerdere tangramfiguren heeft de illustrator op fantastische wijze ingekleurd, waardoor er een echt verhaal is ontstaan. Een leerzaam kinderboek van hoog niveau dat nergens mag ontbreken.

ISBN 978-90-477-0795-0, “Tangram kat”, Martijn van der Linden & Maranke Rinck, Lemniscaat Uitgeverij, 2016, 50 pagina’s + tangram.


Gerelateerde artikelen