Een wereld zonder kleur is nauwelijks voor te stellen

1 januari 2021

Het instructieboekje voor het gebruik van kleur in algemene situaties en kunstzinnige toepassingen geeft na een inleiding over het fenomeen van kleur, met een knipoog naar een kleurenleer, een stap voor stap instructie om een kleurrijk schilderwerk te kunnen realiseren. Een wereld zonder kleur kunnen we ons nauwelijks voorstellen.

Een wereld zonder kleur is nauwelijks voor te stellen

Color and How To Use It

De wereld zou er bijzonder saai uitzien. Toch maar goed dat er kleuren zijn. Kleuren creëren emoties, kunnen zowel rustgevend als opwindend zijn, energiek of kalmerend zijn. Je zult echter nooit een ziekenhuiskamer rood geverfd zien. Kleur is gedefinieerd, genormeerd en in wetten vastgelegd. Kleur is echter ook een zaak van persoonlijke voorkeuren, die vooraf op een natuurlijke wijze zijn bepaald of die in de loop van de tijd kunnen ontstaan.

Kleur is ook een natuurkundig fenomeen en de eigenschappen van kleur zijn onderzocht door wetenschappers en zijn vastgelegd in theoretische en praktische grondslagen van meerdere vormen van kleurenleer. De auteur brengt voorafgaand aan de werkzaamheden van de lezer als “kunst-schilder” een algemene en begrijpelijke inleiding over het ontstaan van kleur, de ontdekking van het kleurenspectrum en over standaard eigenschappen van kleur, zoals reflectie, refractie, pigmenten, mengen, harmonie, warme en koude kleuren. Na een presentatie van praktische voorbeelden is het tijd geworden om zelf een palet en kwast ter hand te nemen. Er ontstaan een aantal prachtige landschappen.

ISBN 0-929261-05-4, “Color and How To Use It”, William F. Powell, Walter Foster Publishing, 1984, 64 pagina’s.


Gerelateerde artikelen