Expositie Kleureyck brengt vernieuwend kleurgebruik (1)

17 december 2020

Het Design Museum Gent presenteert in de tentoonstelling “Kleureyck” tot en met 21 februari 2021 de visuele aspecten door vernieuwend kleurgebruik, waarin heden en verleden met elkaar worden verbonden. De bedenkers en samenstellers van deze interactieve en kleurrijke expositie geven antwoorden op de vragen als: “Waar komt kleur vandaan?”, “Hoe maak je kleur?” en “Wat is de impact van kleur?” In het kader van het Van Eyck-jaar brengt het Design Museum deze grote tentoonstelling.

Expositie Kleureyck brengt vernieuwend kleurgebruik (1)

Kleureyck. Van Eycks kleuren in design

Uitgangspunt van “Kleureyck. Van Eycks kleuren in design” is het kleurgebruik van de Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck, dat vooral na een uitgebreide restauratie van het Lam Gods weer voor het publiek volledig zichtbaar werd. Met gebruik van olieverf en aangevuld met transparante gekleurde glazuurlagen wist Van Eyck zijn werken in een vernieuwende variëteit aan kleurschakeringen, helderheden en saturaties te realiseren.

Bijna zeshonderd jaar later is zijn kennis en gebruik van kleur nog altijd relevant voor de moderne ontwerpers en kunstenaars. Hierop baseerde curator Siegrid Demyttenaere zich voor haar selectie van meer dan 100 werken van Vlaamse designers en internationale namen. Zij komen uit verschillende ontwerpdisciplines, maar allemaal hebben zij een affiniteit met kleur. (Wordt vervolgd).

“Kleureyck. Van Eycks kleuren in design”, Heyvaert & Jansen, Design Museum Gent, 2020, catalogus in een waaiervorm, 124 smalle stroken.

Expositie Kleureyck brengt vernieuwend kleurgebruik (1) - 2
De expositie blijft tot en met 21 februari 2021 te bewonderen. Kijk wel naar de speciale berichten op de website van het Design Museum Gent. In Lille zal een uitgebreide versie van de expositie, volgens de planning, te beleven zijn van 9 april tot en met 12 september 2021.

Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5, B-9000 Gent, www.designmuseumgent.be.