Het kijken naar 3D-beelden zonder de 3D-hulpmiddelen

16 augustus 2020

Met enige fantasie moet het mogelijk zijn om door een spiegel te kijken of zelfs in de spiegel te stappen om een wonderlijke wereld te betreden. In het sprookje Alice in Wonderland wordt deze stap beschreven en blijft het uiteindelijk voor de nuchtere lezer slechts een verhaal voor personen met een ruim voorstellingsvermogen.

Het kijken naar 3D-beelden zonder de 3D-hulpmiddelen

Phantastische Bilder

Met het boek Phantastische Bilder heeft de lezer echter een middel in handen om weliswaar niet door de spiegel te stappen, maar wel in een visuele wereld te treden in de tweedimensionale afbeeldingen van dit grandioze kijk- en verrassingsboek. In de afbeeldingen zijn zelfs driedimensionale figuren, vormen en teksten te ervaren.

In feite bevat het boek 35 kleurrijke toverspiegeltjes in de vorm van gedrukte fantasievolle illustraties met terugkerende patronen. De ontdekkingsreis kan beginnen en met succes voortgezet worden zonder enige schade aan de denkbeeldige spiegel of het papier waarop plaatjes gedrukt zijn. Omdat elk mens in staat is om driedimensionaal te zien, is er een hoge waarschijnlijkheid, dat al deze personen de magische wereld in het oppervlak van de merkwaardige illustraties kunnen ervaren.

Het kijken naar 3D-beelden zonder de 3D-hulpmiddelen - 2 Het kijken naar 3D-beelden zonder de 3D-hulpmiddelen - 3 Het kijken naar 3D-beelden zonder de 3D-hulpmiddelen - 4
Ook op postzegels zijn stereogrammen afgebeeld.

Je moet er wel de tijd voor nemen om volledig te genieten van je ontdekking. Ervaren personen met driedimensionaal kijken zullen snel in die wereld duiken, terwijl personen zonder enige ervaring de instructies met aandacht moeten lezen om ook de ruimtelijke beelden in de platte plaatjes te zien. In het algemeen worden deze bewust ontworpen 2D-illustraties stereogrammen ge-noemd.

In de vakliteratuur en technische verklaring zijn er andere benamingen in gebruik. De auteurs van het spelletjes- en doeboek met 33 “echte” stereogrammen bespreken drie methoden om 3D-beelden te kunnen zien. Er zijn echter 2 lijkende stereogrammen waarin geen andere beelden zijn verborgen. Een gezellig boek.

ISBN 3-517-01579-2, “Phantastische Bilder”, Thomas Ditzinger en Armin Kuhn, Südwest Verlag, 1994, 40 pagina’s.