Historie van het gebruik van kleur in de fotografie en film (2)

4 februari 2020

De hooggewaardeerde expositie vond plaats aan het eind van 2019 en het uiterst informatieve en leerzame boek is thans beschikbaar. Onze belangstelling voor het vastleggen van beelden is enorm door de vele innovatieve ontwikkelingen van technieken en in het vastleggen van de beelden. De multimediale wereld van foto- en filmbeelden heeft door de komst van de “digitale wereld” een andere positie ingenomen in de eenheid van mens & cultuur & maatschappij. Daarin krijgt de omgang met kleur een nieuwe betekenis.

Historie van het gebruik van kleur in de fotografie en film (2)

Color Mania

Color Mania geeft een compleet beeld uit de aanvankelijk langzame start in het gebruik van foto- en filmapparatuur. Pas na de introductie van apparaten geschikt voor de consumentenmarkt kwam de fotografie in een stroomversnelling. Professionele fotografen en particulieren met specifieke wensen en doelen maken nog zwart/wit-foto’s, ondanks de bijna onbeperkte mogelijkheden van het kleurgebruik bij foto- en filmopnamen.

Naast de aspecten van kleur in fotografie en film, legt Color Mania ook een relatie bloot tussen historische filmkleuren en hedendaagse fotografie. Werken van hedendaagse fotografen en kunstenaars die zich bezighouden met technische en cultureel-theoretische aspecten van de materiële kleur doen denken aan de verbindingen. Esthetische en technische parallellen staan centraal in thematische clusters, waaronder mode en identiteit, abstractie en experiment, politiek, exotisme en reizen.

Historie van het gebruik van kleur in de fotografie en film (2) - 2
Agfa filmkleuren, afbeelding V, rond 1925, in karton gemonteerde monochrome nitraatfilmstrookjes. Een plaatje uit het boek: Color Mania.

De publicatie bevat een algemene inleiding over kleur in film en fotografie (technologie, materialiteit, esthetiek), evenals een reeks korte essays die specifieke aspecten nader beschrijven. De lezer maakt tevens kennis met namen van ontwikkelde kleurprocessen, die in de afgelopen eeuw zijn gebruikt om alles aan opnamen in kleur uit te brengen. Een uitgebreide sectie met illustraties en voorzien teksten laten lezers bovendien ervaren dat kunstenaars de beschikbare kleursystemen inzetten om esthetische aspecten te verwerken in kunstzinnige uitingen. Een uitstekend studie- en referentieboek.

ISBN 978-3-03778-606-2, “Color Mania”, Barbara Flückiger, Eva Hielscher en Nadine Wietlisbach, Lars Müller Publishers, 2020, 240 pagina’s.


Gerelateerde artikelen