Hoe cafémuur in Bristol een iconische illusie is geworden

23 december 2023

Het eenvoudig samengestelde en gedrukte boekje “Café wall illusion” is voorzien van een reeks informatieve teksten, bijbehorende afbeeldingen op het vlak van visuele en optische illusies en vele andere uitingen van optische fenomenen en hun ontdekkers. Alle teksten en afbeeldingen zijn integraal overgenomen uit Wikipedia.

Hoe cafémuur in Bristol een iconische illusie is geworden

Café wall illusion

In de subtitel van het boekje is aangegeven wat de lezers aan onderwerpen aantreffen in dit uitstekende initiatief van de uitgever, om over een deel van de resultaten van wetenschappelijke onderzoek van Richard Langton Gregory (1923-2010) te bundelen in een compacte uitgave. Hij is wereldwijd mede bekend geworden door zijn ‘ontdekking’ van een betegeld muurtje van een café in Bristol.

Hoe cafémuur in Bristol een iconische illusie is geworden - 2 Hoe cafémuur in Bristol een iconische illusie is geworden - 3 Hoe cafémuur in Bristol een iconische illusie is geworden - 4
Voorbeelden van een cafémuur verschijnsel.

Bovenstaande afbeelding op een Nederlandse postzegel geeft het vreemde verschijnsel in een tegelpatroon voortreffelijk weer. In de uitgave staat het complete verhaal over de ontdekkers Münsterberg en Gregory en over de Engelse kustplaats Bristol.

ISBN 978-613-8-18815-5, “Café wall illusion”, Columba Sara Evelyn, Fec Publishing, 2011, 61 pagina’s.