Introducties over optische beeldvorming en fotografie (2)

25 juni 2019

Door de wijze van presentaties en bijbehorende beschrijvingen is de inhoud van dit studie- en referentieboek bijzonder geschikt voor gebruik door beginners in het vakgebied en voor alle nieuwsgierigen met een sterke interesse in de technische achtergronden van optische beeldvorming en fotografische grondbeginselen in relatie tot de theorie van de geometrische optica.

Introducties over optische beeldvorming en fotografie (2)

Optical Imaging and Photography

Dankzij de vele illustraties heeft dit boek een hogere informatieve betekenis voor de gebruikers. Extra aandacht is er voor het professionele gebruik van de fotocamera, de diversiteit aan cameralenzen en bijbehorende objectieven en het complete fotografische systeem. Dit veelzijdige boek is aan te bevelen voor elke student en docent in de studierichtingen Multimedia, Optica en Professionele Fotografie.

Maar dit boek als informatiebron is ook aan te bevelen voor gebruik door personen werkzaam in de microscopie, natuurkunde, perceptie, beeldverwerking en -bewerking en in de optische industrie. Dankzij de vele fundamentele benaderingen van de diverse onderwerpen uit de eerder genoemde vak- en aandachtsgebieden kunnen personen in deze gebieden werkzaam hun eerder opgedane kennis verfrissen en zich tevens op de hoogte laten brengen van innovatieve ontwikkelingen in deze vakgebieden.

Introducties over optische beeldvorming en fotografie (2) - 2 Introducties over optische beeldvorming en fotografie (2) - 3 Introducties over optische beeldvorming en fotografie (2) - 4
De auteurs van het studieboek bespreken de fysiologie van het oog. Filatelisten met voorkeur voor het thema Oogheelkunde zijn in het algemeen goed op de hoogte van de eigenschappen en werking van het oog.

De auteurs behandelen de onderwerpen in zeven hoofdstukken met de navolgende titels: “Introduction to optical imaging and photography”, “Basic concepts of photography and still cameras”, “Imaging optics”, “Sensors and detectors”, “Fourier optics”, “Camera lenses” en “Characterization of imaging systems”. Het geheel begint met een uitgebreide inleiding op de inhoud en eindigt met een verhandeling over het toekomstperspectief van de vakgebieden rond optische beeldvorming. Een appendix en trefwoordenregister sluiten dit voortreffelijke studieboek af.

ISBN 978-3-11-047293-6, “Optical Imaging and Photography”, Ulrich Teubner en Hans Josef Brückner, Verlag Walter de Gruyter, 2019, 591 pagina’s.