Kleuren spelen hoofdrollen bij waarnemingen en kunst

23 juni 2019

Kleur als natuurlijk fenomeen en medium voor zintuiglijke communicatie is al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van onze samenlevingen en culturele uitingen. De door ons bewust en onbewust waargenomen en ervaren kleuren kunnen al in de natuurlijke leefomgeving aanwezig zijn, kunnen ontstaan door een samenspel van diverse natuurverschijnselen of zijn het resultaat van mengingen van pigmenten en lichtkleuren.

Kleuren spelen hoofdrollen bij waarnemingen en kunst

Farben in Kunst- und Geisteswissen-schaften

Duidelijk is in elk geval dat kleur een essentieel onderdeel is geworden van ons dagelijks functioneren. Ook in de kunst en in andere creatieve uitdrukkingsvormen speelt kleur een hoofdrol. Hoe de keuze voor kleur in de kunst in het verleden tot stand is gekomen, is voortdurend onderwerp van studie en onderzoek.

Hoe kleur en het gebruik ervan sturende rollen speelden in de ontwikkelingen van kunst en de geesteswetenschappen is uitgebreid behandeld in het prachtige studieboek en tevens referentiebron over kleur en kunst. Aan de hand van afbeeldingen op klassieke schilderijen is ingegaan op het kleurgebruik en het effect ervan op onze waarneming.

Ook de filosofische aandacht van Ludwig Wittgenstein voor het raadsel van kleur. Andere artikelen gaan over het ontbreken van aandacht voor Goethe’s kleurenleer in Frankrijk, kleuren tussen licht en donker, het blauwe wonder, de kleuren aan de hemel en over het gouden groen. Het geheel is een unieke uitgave voor de kleurenspecialist en liefhebbers van kleur.

ISBN 978-3-7954-2243-1, “Farben in Kunst- und Geisteswissenschaften”, Jakob Steinbrenner, Christoph Wagner en Oliver Jehle, Verlag Schnell & Steiner, 2011, 351 pagina’s.


Gerelateerde artikelen