Kleuren met alle zintuigen op interactieve wijze ontdekken (1)

12 juni 2019

In de interactieve en informatieve expositie “Het labyrint van de kleuren” beleven jongere bezoekers tot en met 28 juli 2019 op actieve wijze kleur met alle zintuigen. Het geheel aan attributen, stations, opstellingen, ontdekkingen en experimenten is zeker ook geschikt voor volwassenen en scholieren in het kader van de lessen over kleur, zien en waarnemen. Deze expositie toont op speelse wijze hoe kleuren op het zien, waarnemen, emoties en zelfs op ons lichaam kunnen inwerken.

Kleuren met alle zintuigen op interactieve wijze ontdekken (1)

Labyrinth der Farben

Negen stations zorgen voor de nodige spanningen en afwisselingen tussen de nieuw opgedane ervaringen en kennis. Elk station of eenheid bestaat uit kunstwerken en belevingsruimten met een centraal ontwerp en opbouw in een bepaalde kleur. In de expositie zijn de zes kleuren van de kleurencirkel, geel, rood, blauw, groen, oranje en violet en de neutrale kleuren zwart en wit, alsmede de tertiaire kleur bruin.

Aandacht is er tevens voor de kleur grijs en bonte kleuren bij de getoonde kunstwerken. Direct bij binnenkomst staat een educatieve inleiding in de theorie van kleur te wachten op de museumbezoekers. De bedenkers, ontwerpers en bouwers van de expositie in Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern tonen op een verrassende wijze de samenstelling van het kleurenspectrum van wit licht en kunnen bezoekers alles leren over de theorie van kleur en ervaren het fenomeen van de kleurcontrasten.

Kleuren met alle zintuigen op interactieve wijze ontdekken (1) - 2 Kleuren met alle zintuigen op interactieve wijze ontdekken (1) - 3
Voor het onderwijs is een brochure ontwikkeld. De brochure op een A5-uitklapbaar formaat bevat vragen en opdrachten en zorgt ervoor dat leerlingen tijdens de rondgang actief bezig zijn. Rechts is een postzegel afgebeeld waarop de ontwerper speelt met een ontwerp waarin vier basiskleuren zijn weergegeven.

In de experimenteerruimten en belevenisopstellingen kunnen kleine en grote bezoekers door een beweging in de ruimte kleuren op specifieke manier ervaren. Ook andere eigenschappen van kleur kunnen worden ontdekt met behulp van meerdere specifieke proefjes en zijn bezoekers aan het werk in de ruimten. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-89422-220-8, “Labyrinth der Farben”, Andrea Löschnig, Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern, 2019, 96 pagina’s.

Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern, Museumsplatz 1, D-67657 Kaiserslautern, www.mpk.de.


Gerelateerde artikelen