Zien en gebruik van kleuren in theorie en in toepassingen (2)

5 juni 2019

Volgens resultaten van oogheelkundig onderzoek en testen met kleurenkaarten is geconcludeerd dat veel mannen en veel minder vrouwen op een ernstige of lastige wijze last hebben om kleuren op juistheid te benoemen. Zij hebben veel of minder last van het visuele fenomeen van een zogenoemde kleurenblind. De auteur geeft aan de hand van het onderzoekswerk van de Britse wetenschapper John Dalton een ruimer beeld van de kleurzienstoornis in het hoofdstuk over het visuele systeem.

Zien en gebruik van kleuren in theorie en in toepassingen (2)

Colour: how we see it and how we use it

Naast het aanstippen van dit onderwerp in zijn inleiding bespreekt de auteur de verschillende begrippen en onderwerpen, die in de hoofdstukken worden behandeld. Hij geeft van elk hoofdstuk de hoofdlijnen weer van de samenhangende onderwerpen en laat lezers alvast kennismaken met historische ontwikkelingen in het experimenteren met pigmenten en natuurlijke kleurrijke stoffen, waarmee meer dan 40.000 jaar geleden tekeningen in grotten werden gemaakt.

Hij geeft verder aan dat er drie samenhangende beeldtechnologieën zich op een spectaculaire wijze hebben kunnen ontwikkelen dankzij de komst van kleurenbeelden, te weten fotografie, cinema en televisie. Zoveel als mogelijk voegt hij de namen van uitvinders en ontdekkers toe aan de stappen en ontwikkelingen in relatie tot de historie van kleur, kleurgebruik en het zien en waarnemen ervan. Met een behandeling van de fysiologie en werking van het oog start de auteur zijn inhoudelijke bespreking van de onderwerpen.

Daarna volgen hoofdstukken als “De evolutie van het oog”, “De grondbeginselen van kleur”, “Het visuele systeem en het zien van kleur”, “Pigmenten en ontwikkeling van kleurstoffen” en informatie over de komst van kleur in de fotografie, film en televisie en eindigt het boek met kleur in lichtreclames en met voorbeelden van het gebruik van kleur. Het compacte studieboek en informatiebron voor studenten en docenten Visuele Perceptie en Kleur sluit af met een trefwoordenregister. De inhoud is interessant voor liefhebbers van kleur.

ISBN 978-1-78634-085-6, “Colour: how we see it and how we use it”, Michael Mark Woolfson, World Scientific Publishing, 2016, 252 pagina’s.