Zien en gebruik van kleuren in theorie en in toepassingen (1)

4 juni 2019

Kleuren maken ons dagelijks leven aangenamer en in het algemeen vriendelijker. In een wereld met alleen zwart en wit is het leven voor de mens waarschijnlijk minder plezierig. Kleuren zijn esthetisch, zorgen voor vermaak en stemmingen en zijn ook zeer handig in het functioneren van onze persoonlijke en onderlinge relaties, voor de samenleving, cultuur en maatschappij.

Zien en gebruik van kleuren in theorie en in toepassingen (1)

Colour: how we see it and how we use it

Het daarom voor iedereen noodzakelijk om in elk geval te beschikken over een bepaalde hoeveelheid aan theoretische en praktische basis kennis over kleur en het kleurgebruik. Daarnaast is het vereist dat wij ook kennis hebben van de wettelijke voorschriften van het gebruik van kleuren.

In het informatieve en studieboek “Colour - how we see it and how we use it” geeft auteur Michael Mark Woolfson een klare en uitstekende wetenschappelijke benadering van de natuurlijke fenomenen kleur en licht en hoe wij kleur en licht waarnemen. Hij hanteert daarvoor een toegankelijke en begrijpelijke stijl.

Zien en gebruik van kleuren in theorie en in toepassingen (1) - 2 Zien en gebruik van kleuren in theorie en in toepassingen (1) - 3
Postzegels dragen ook bij aan het verspreiden van informatie, kennis en kunde over wetenschap.

Het geheel aan informatie is behandeld in 16 hoofdstukken en in een veelvoud aan onderverdelingen voor het behandelen van de details en specifieke begrippen uit de vakgebieden licht en kleur. Na het behandelen van een flink gedeelte aan theorie en grondbeginselen uit de licht- en kleurentheorie, komt de praktijk van het toepassen van licht en kleur in nagenoeg alle vormen en soorten van gebruik en de gebruiksmogelijkheden aan de orde.

De lezers maken kennis met pioniers uit de vakgebieden, die ervoor gezorgd hebben dat wij nu beschikken over voldoende kennis en ervaring om licht en kleur met succes te kunnen toepassen. Het zien en waarnemen van de ‘juiste’ kleuren lijkt voor velen zo normaal als het etmaal van dag en nacht. Maar de werkelijkheid is anders.

ISBN 978-1-78634-085-6, “Colour: how we see it and how we use it”, Michael Mark Woolfson, World Scientific Publishing, 2016, 252 pagina’s.