Kleuren en objecten vormen basis voor kleurenonderwijs

17 maart 2021

In de hoeveelheid aan recent verschenen boeken voor kinderen bij de Duitse uitgever Carlsen Verlag kwam een bestseller over kleuren en vormen op de markt voor gebruik in het onderwijs aan kinderen en voor het gebruik in de opvang en in thuis situaties. Uniek aan deze succesvolle uitgave is de bundeling van twee eerder verschenen informatieve leerboeken voor het onderwijs aan kinderen.

Kleuren en objecten vormen basis voor kleurenonderwijs

Farben und Formen

In de nieuwe uitgave, (waarvan inmiddels al een tweede druk is bereikt) zijn de boeken “Het ware verhaal van alle kleuren” en “Ik ben een kunstenaar, ik kan alles schilderen” door Eva Heller, samengebracht. De bundel is leerzaam, fascinerend en buitengewoon inspirerend en brengt veel plezier bij de kinderen. De concepten van beide boeken zijn jarenlang beproefd en zijn inmiddels de klassiekers onder de kleurenboeken in het onderwijs van de lagere school en in oriëntaties over kleur in de kleuterschool.

Zowel de teksten als de afbeeldingen zijn volledig afgestemd op het gebruik door kinderen onder begeleiding van leidsters en door ouders van leergierige kinderen. Een flink aantal kleuren worden behandeld in het eerste boek. “Elke kleur is anders. Wanneer kleuren met elkaar samengaan gebeuren er bijzondere dingen - kleuren verdwijnen en nieuwe kleuren ontstaan. Het is net tovenarij.”

Het zijn stuk voor stuk leuke verhalen en weetjes over kleur. In het tweede boek is dieper ingegaan op kleurencirkels, eigenschappen van kleur en het gebruik van kleur door schilders. Ook het mengen van kleuren is behandeld. Er is gekozen voor een ruim gebruik van kleurillustraties. Door de wijze van behandeling van kleuren is dit een ideeënboek.

ISBN 978-3-551-51319-9, “Farben und Formen”, Eva Heller, Carlsen Verlag, 2020, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen