Kleuren in de wetenschap (2)

6 maart 2024

Van glashelder tot en met een volkomen vertroebeling van de ooglens. De lezer maakt kennis met de resultaten van de studies naar de mix van drie elementaire kleuren en het ontstaan van nieuwe kleuren door James Clerk Maxwell en Hermann von Helmholtz in het midden van de 19e eeuw. Prachtige kleuren afbeeldingen illustreren dit artikel in ruime mate.

Kleuren in de wetenschap (2)

Color Vision

De relatie tot het gebruik van kleur en de verschillende herkenbare kunststromingen wordt gedetaileerd behandeld. De aanzet tot een kleurenleer door Johann Wolgang von Goethe heeft een grote invloed gegeven op meerdere beroemde schilders bij het experimenteren met kleuren in schilderijen. Het hoofdstuk “Fysiologie en neuro-ethologie” beschrijft de werking van ons visuele systeem bij het zien van kleur.

De bijdragen gaan uitvoerig in op de werking van het netvclies en de eigenschappen van de staafjes en kegeltjes en tonen onder andere de resultaten van experimenten met goudvissen en salamanders en de gedragingen van deze dieren bij verschillende kleuren. Het wetenschappelijke vakboek eindigt met een behandeling van verschillende kleurmeetmethoden, de invloed van software programma’s op het experimenteren met miljoenen verschillende kleuren en een uitgebreid trefwoordenregister.

Tussen de teksten van de verschillende voordrachten staan uitgebreide literatuurlijsten. Door de wetenschappelijke benadering van de onderwerpen is dit boek geschikt voor onder andere wetenschappers, technici en medisch specialisten met hun werkterrein op het gebied van onderzoek naar het waarnemen van kleuren.

ISBN 3-11-015431-5, “Color Vision”, Werner G.K. Backhaus, e.a., Uitgeverij Walter de Gruyter, 1998, 343 pagina’s.


Gerelateerde artikelen