Met licht ontstaan kleuren en optische waarnemingen

4 juni 2022

Een bezoekje aan een winkel voor tweedehandsboeken in een gezellig straatje in Gouda, waarin zich de stroopwafelwinkel bevindt waar ik vroeger regelmatig zakjes stroopwafels kocht, leverde het mooie en kleurrijke boek over licht op. Op compacte wijze vertelt de auteur alles over het fenomeen van licht op een heldere wijze en vooral met hulp van illustraties en foto’s.

Met licht ontstaan kleuren en optische waarnemingen

Dossier Energie Licht

De lezers worden regelmatig aangezet om zelf te experimenteren met eenvoudige en gemakkelijk te maken objecten. Licht is een vorm van elektromagnetische energie en beweegt zich als lichtstraling met op- en neergaande golven. In de regel hebben we het dan over het zichtbare licht. Uitgelegd is dat er meerdere vormen van licht bestaan. Die vormen zijn niet zichtbaar voor het menselijk ook, maar kunnen wel schade veroorzaken aan ons visuele systeem.

Diverse eigenschappen van het licht zijn met illustraties in beeld gebracht. Ook komen aan de orde de periscoop, spiegelbeelden, fata morgana, lenzen en microscopen. Een interessant en vermakelijk experiment is het spel met de camera obscura. Daarna komen de werking van het oog, de fotocamera en het ontstaan van de kleuren aan de orde. Het mengen van primaire lichtkleuren (rood, groen, blauw) is uitgebreid behandeld.

Met pigmenten in de kleuren cyaan, magenta en geel wordt gemengd in de drukkerij. Met het spel van bewegende beelden ontstonden mogelijkheden voor de bioscoop en de tv. Later is de laserstraal ontdekt als instrument voor medische operaties, communicatie en de holografie. Licht brengt ook energie om te verwarmen. Het prachtige boek is een aanwinst voor alle schoolbibliotheken.

ISBN 978-90-5483-510-3, “Dossier Energie Licht”, Steve Parker, Biblion Uitgeverij, 2004, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen