Ook de jeugd heeft interesse in het fenomeen van illusies

27 juni 2019

Boekbedenkers, auteurs en uitgevers zijn inmiddels op de hoogte dat ook de jeugd veel interesse heeft in het spel met visueel bedrog, bewegende afbeeldingen en experimenteren met optische illusies en andere visuele verschijnselen. Uit onze omvangrijke boekencollecties tonen wij uitgaven “Le Havre en Pyjamarama”, dat speciaal ontworpen is voor het gebruik door kinderen, en “Puzzling Optical Illusions”, dat volgens de tekst op de titelpagina bestemd is voor volwassenen, maar naar onze mening ook jongeren zeer zal interesseren.

Ook de jeugd heeft interesse in het fenomeen van illusies

Le Havre en Pyjamarama

In het eerstgenoemde boek is een grappig mannetje op bezoek in de Franse havenplaats Le Havre en ziet de zeeschepen de haven in varen en afmeren aan de kade. De lezer gaat al meteen de rasterfolie uit het mapje nemen om al schuivend over de speciaal daarvoor ontworpen plaatjes het geheel aan indrukken en belevenissen laat bewegen. Op basis van het principe van het interferentie-fenomeen tussen de verticale lijnen ontstaan er sterk bewegende watergolven en op de kade drukke havenactiviteiten.

In het centrum van de stad kan de lezer door de folie de wandelaars zien lopen door de smalle straatjes. Ook in andere delen van Le Havre zijn er activiteiten te melden. Bij elke verschuiving treden er weer nieuwe verrassende bewegingen op. Het bezoek van de havenstad eindigt met een grandioos vuurwerk en het machtige licht van de vuurtoren voor een veilige scheepsvaart in Het Kanaal.

Ook de jeugd heeft interesse in het fenomeen van illusies - 2

In het tweede boek zijn 24 ingewikkelde afbeeldingen getekend, die zijn samengesteld uit een chaotische verzameling van wel honderden kleine afbeeldingen van gebruiksvoorwerpen, objecten en apparaten. Binnen deze chaos moeten dan aangegeven afbeeldingen worden gevonden. De oplossingen staan achterin het boek.

ISBN 978-2-8126-1268-8, “Le Havre en Pyjamarama”, Michaël Leblond en Frédérique Bertrand, Éditions du Rouergue, 2017, 24 pagina’s + folie.

ISBN 978-1-68321-409-0, “Puzzling Optical Illusions!”, Activibooks, 2016, 40 pagina’s.