Optische illusies beter leren kennen door experimenten

4 december 2019

Het volledig Franstalige illusiedoosje met een schat aan materialen voor experimenten bevat tevens een heel leuk en aantrekkelijk informatie- en instructieboekje. De uitgever geeft aan dat het illusiespel voor kinderen vanaf 6 jaar geschikt is. Maar de ouders en verzorgers van kinderen vinden veel inspiratie in de inhoud van het doosje om ook mee te doen met de experimenten en het beantwoorden van de vragen.

Optische illusies beter leren kennen door experimenten

Illusions d’Optique

De set bevat een zelf te bouwen periscoop en een viertal schijfjes met bijzondere patronen voor het uitvoeren van kleurexperimenten. Dankzij de set met twintig illusiekaarten kunnen de gebruikers van het spel kennismaken met de magie van visuele en optische illusies. De bedenkers hebben er wel voor gezorgd dat er een flinke variatie aan soorten illusies zichtbaar zijn.

Het informatieve boekje bevat 24 uitgebreide beschrijvingen van proefjes en experimenten. Meerdere wereldwijd bekende optische illusies zijn besproken en toegelicht, zoals de cafémuur, de eend-konijn illusie, de onmogelijke trap en de groter-kleiner-dan-illusie. De kinderen maken tevens kennis met het optische driedimensionale fenomeen van afbeeldingen in de anaglyfentechniek.

Optische illusies beter leren kennen door experimenten - 2 Optische illusies beter leren kennen door experimenten - 3 Optische illusies beter leren kennen door experimenten - 4
De voorzijde van het illusiedoosje met het spelmateriaal is afgebeeld en het eerste plaatje geeft een beeld van de voorzijde van het bijbehorende instructie- en informatieboekje. Ook zijn er twee voorbeelden van afbeeldingen uit de set van 20 illusiekaarten weergegeven.

Met de 3D-bril op zal het 3D-effect zichtbaar worden. Het kennismaken met het nabeeldeffect en het ervaren van een blinde vlek geven spectaculaire reacties bij de kijkers. Verrassend is zeker het experiment waarin kleuren kunnen veranderen in andere kleuren, nadat er circa 30 seconden wordt gestaard naar een gekleurde vlag en de instructie wordt opgevolgd. Een set om direct te bezitten!

ISBN 978-2-3240-2181-7, “Illusions d’Optique”, Alice Turquois en Nathalie Lescaille, Éditions Gründ, 2018, experimenteerbox en informatie- en instructieboekje met 24 pagina’s.