Recente aanwinsten voor de OF-tijdschriftencollecties 1a

6 december 2020

In het tijdschrift Ontdek heeft de redactie van het populaire tijdschrift “Wetenschap in beeld” een zeer aantrekkelijke selectie van 22 eerder verschenen boeiende verhalen geselecteerd, ingedeeld en herplaatst in vier thema’s: “Verzet tegen de kerk”, “De mens centraal”, “Nieuwe werelden” en “Familieveten”. Uit elk thema noemen wij één artikel: “Bezeten door de duivel”, “Leonardo verspilde zijn talent”, “Columbus vaart 4 keer verkeerd” en “Götenborg is het nieuwe Amsterdam”.

Recente aanwinsten voor de OF-tijdschriftencollecties   1a

Zeitschrift für Kulturwissenschaften 2-2020

Het zijn stuk voor stuk zeer interessante verhalen uit de lange periode van de renaissance. Ook het baanbrekende werk van de wetenschapper met de koperen neus Tycho Brahe is ruim besproken en met afbeeldingen toegelicht. De titelzijde van tijdschrift Der Aktionär speelt met onze visuele waarneming en is thans opgenomen in onze uitgebreide OF-tijdschriftencollectie Optische illusies.

Door onze eerdere aanmelding als kunstlid van AvroTros ontvangen wij regelmatig een exemplaar van het kunstblad Muze, dat speciaal voor de kunstleden wordt gemaakt. De kunstbijdragen zijn compact, gevarieerd, informatief en van hoge kwaliteit. Een aanbeveling voor liefhebbers.

Recente aanwinsten voor de OF-tijdschriftencollecties   1a - 2 Recente aanwinsten voor de OF-tijdschriftencollecties   1a - 3 Recente aanwinsten voor de OF-tijdschriftencollecties   1a - 4

Het cultureel-wetenschappelijk tijdschrift Zeitschrift für Kulturwissenschaften is geheel gewijd aan analytische terugblikken van bijzondere feiten en gebeurtenissen in de historie en meerdere onder druk staande economische en maatschappelijke problemen in Duitsland. Bovenal hebben de nieuwe percepties over immigranten in de Bondsrepubliek inzichten opgeleverd over de stabiliteit van en de invloed op de Duitse cultuur.

De gestileerde weergave van de Duitse landkaart lijkt in een zekere positie op de bekende vreemde figuren in de rorschachtest. Net als voor de beide figuren op de omslag van het tijdschrift is het moeilijk om betrouwbaar onderscheid te maken tussen projecties, verbeelding en echte contouren in het dagelijkse leven en de maatschappij van Duitsland, die wordt gespiegeld, ondersteboven en vervreemd door de positionering van de inktvlekken. (Wordt vervolgd).