Spelenderwijs leren van het mengen van kleurpatronen

10 november 2022

Door een tolletje met een daarop aangebracht schijfje met een bepaald kleurenpatroon te laten draaien ontstaan bij een bepaalde draaisnelheid nieuwe patronen. Daarmee leren de kinderen spelenderwijs alles over het natuurverschijnsel van vermenging van aparte kleuren tijdens een ronddraaiende beweging. Soms ontstaan er zelfs nieuwe kleuren.

Spelenderwijs leren van het mengen van kleurpatronen

Farbenkreisel

Onder de titel “Farbenkreisel” is voor het onderwijs op de lagere school een experimenteer doosje beschikbaar met een tolletje en drie aan beide zijden met kleurpatronen bedrukte schijfjes, één schijfje met aan beide zijden een glinsterende folie met optisch patroon en twee blanco schijfjes. Met drie bedrukte tolschijfjes kunnen de kinderen ervaren welke kleuren ontstaan tijdens het draaien.

Met nog twee blanco schijfjes is het tijd om te schilderen en het zelf te proberen. De al bedrukte schijfjes op de tol leert hen op een speelse manier de basis van kleurentheorie en de fijne motoriek, terwijl de zelfontworpen motieven, kleuren of vlakverdelingen hun creativiteit aanmoedigt. De doos kan eventueel ook worden hergebruikt voor ander klein visueel speelgoed.

Spelenderwijs leren van het mengen van kleurpatronen - 2

De schijfjes hebben een diameter van 60 mm, het experimenteerdoosje heeft afmetingen van circa 143 x 83 x 35 mm en het materiaal bestaat uit hout voor het tolletje en karton voor alle schijfjes. De draaisnelheid speelt een bepaalde rol bij het ontstaan van een bepaald patroon of kleurencombinatie. Enige oefening is wel noodzakelijk voor het bereiken van optimale effecten.

Indien de school kiest voor het gebruik van de experimenteer set zal snel blijken dat het gebruik van grotere schijven heldere visuele kleureneffecten laten zien. Het fenomeen van optische illusies en het ontstaan van op-art is een volgende stap om toe te voegen aan de mogelijkheden van draaiende schijfjes.

Artikelnr. 4260-1608-9951-7, “Farbenkreisel”, Die Krickelkrakels, Verlag Friedrich Oetinger, proefjes met tolletje en 6 draaiende schijfjes.


Gerelateerde artikelen