Talentvolle musicus Braille ontwierp een wereldleestaal

10 november 2023

Het compacte lees- en leerboekje “Who Was Louis Braille?” vertelt op een overzichtelijke wijze met hulp van aantrekkelijke tekeningen alles over het fascinerende doorzettingsvermogen van de uitvinder van het wereldwijd bekende brailleschrift: Louis Braille (1809-1852). Al op 3-jarige leeftijd werd Louis Braille alsgevolg van een oogontsteking blind.

Talentvolle musicus Braille ontwierp een wereldleestaal

Who Was Louis Braille?

Door kennelijk zijn nog verder te ontwikkelen opgewekte karakter weerhield hem er niet van een gelukkige jeugd te hebben. Het dagelijks leven in het donker maakte hem steeds nieuwsgieriger naar de wereld om hem heen. Hij was een slimme, goedaardige jongen. Op 10-jarige leeftijd leerde hij op een school voor blinden in Parijs en gebruikte daarvoor leermateriaal met letters, cijfers en tekens bedrukt met reliëf- of verhoogde letters.

Al snel kende hij een ander lees- en leersysteem met de naam “nachtelijk schrijven”. Dit schrift werkte echter met een code van verhoogde stippen. Maar Louis vond dit systeem ook veel te ingewikkeld. Zijn antwoord was om een eigen systeem uit te vinden. Louis werkte drie jaar aan zijn lees- en schrijfcode. Tegen de tijd dat hij vijftien was, presenteerde hij zijn puntjes lees- en schrijfschrift, het brailleschrift.

Na deze inleiding uit het boekje begint de auteur aan het interessante levensverhaal van Louis Braille, die werd geboren in het Franse boerendorpje Coupvray bij Parijs. De auteur van het boekje heeft een prettig leesbaar levensverhaal gerealiseerd. In het geboortehuis is een museum gevestigd.

ISBN 978-0-448-47903-3, “Who Was Louis Braille?”, Margaret Frith, Penguin Workshop, 2014, 104 pagina’s.


Gerelateerde artikelen