Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (11c)

12 januari 2020

In hoofdstuk zes brengt het leerboekje vier aanbevelingen voor het uitvoeren van verdiepende proefjes en experimenten. Met de aanwijzingen is het mogelijk om een telescoop met behulp van brilleglazen te bouwen, doet de auteur een suggestie voor het slijpen en polijsten van kleine lenzen en is het principe van de gaatjescamera uitgebreid behandeld.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (11c)

Zien en waarnemen; Licht als golfverschijnsel

Licht als golfverschijnsel
Het studieboekje “Licht als golfverschijnsel” begint met de inleiding over het fenomeen licht als een gecompliceerd natuurverschijnsel. Het zijn met name de geleerden Isaac Newton en Christiaan Huygens, die ieder op een eigen specifieke wijze het licht van een definitie voorzagen. De strijd tussen voor- en tegenstanders van de deeltjes- of de golftheorie was gestart.

Dankzij het werk van de wetenschappers Young en Fresnel werd licht gedefinieerd als een golfverschijnsel. In hoofdstuk één “Interferentie met een tralie” vindt de leerling uitleg over het tralierooster, de laser en het principe van spectraalonderzoek. Daarna volgen de hoofdstukken over interferentie van licht in dunne laagjes, buiging door één spleet en scheidend vermogen, waarin onder andere het principe van de elektronenmicroscoop is besproken.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (11c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (11c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (11c) - 4
Postzegels kunnen op een klein oppervlak visueel veel vertellen over de structuur van onze ogen en geven tevens informatie over de geschiedenis.

Begrippen als optische weglengte, golffronten, sferische aberratie, achromatisch doublet en dispersie komen aan de orde in het vijfde hoofdstuk. Van praktische waarde is de uitgewerkte leerstof over de interferometer van Michelson. Het boekje met theorie en aanzetten voor experimenten sluit af met hoofdstukken “Gepolariseerd licht” en “Coherentie”, waarin er ook aandacht is voor de laser als een monochromatische lichtbron voor oneindig veel toepassingen. Boekjes met een hoge praktische waarde voor onderwijsdoeleinden en privégebruik.

ISBN 90-01-89358-9, “Zien en waarnemen”, Bruno Ernst, Uitgeverij Wolters-Noordhoff, 1978, 88 pagina’s.

ISBN 90-01-89353-8, “Licht als golfverschijnsel”, H.P. Wit, Uitgeverij Wolters-Noordhoff, 1978, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen