Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (13c)

23 maart 2020

Het geheel in dit spectaculaire kijkboek is ingedeeld in zes specifieke hoofdstukken. De auteurs kozen voor beschrijvingen van de onderwerpen: “Het oog - een camera?”, “Het fenomeen van contrast”, “Geometrische optische illusies”, “De derde dimensie is dubbelzinnig”, “De kijker maakt z’n eigen voorstelling”, die gevolgd worden door een uitgebreid gedeelte met figuren en afbeeldingen met bijbehorende toelichtingen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (13c)

Het beeld als schijn van de werkelijkheid

Het eerste hoofdstuk begint met een bijzondere verhandeling over kennis van het zien zoals die bekend was in de Griekse geschiedenis in de tijd van Pythagoras. Het geometrisch-optische systeem van het oog is vergeleken met de werking van de fotocamera. De verklaring van het oog als systeem van gegevensverwerking is vooral gebaseerd op de verzameling van wetenschappelijke onderzoeksresultaten verkregen door het werk van beroemde wetenschappers, zoals Hering, Donders, Goethe, Helmholtz, Kohler en anderen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (13c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (13c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (13c) - 4

De hoofdstukken daarna vertellen over het spel tussen licht-grijs-donker, kleurcontrast, draaiende schijven en op-art. Voorbeelden van geometrisch-optische illusies en onmogelijke figuren verrassen lezers. Ook zijn er meerdere voorbeelden van het gebruik van illusies in kunstwerken in dit aantrekkelijke boek voor de liefhebbers.

ISBN 3-926187-44-1, “Das Bild als Schein der Wirklichkeit”, Herbert Schober en Ingo Rentschler, Weltbild Verlag, 1988, 84 pagina’s.