Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33a)

11 november 2021

In de nieuwe rubriek in OF bespreken wij boeken, brochures, tijdschriften en andere publicaties die voor de start van Optische Fenomenen al een rol speelden in het verspreiden van kennis, ervaring en informaties over optische en visuele illusies. Al sinds het jaar 1880 wordt er gedacht en gewerkt aan de ontwikkeling van het overbrengen van beelden met een medium dat wij later leerden kennen als televisie. Het zou echter nog meer dan zeventig jaar duren voordat het tv-toestel in de huiskamer terechtkomt.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33a)

Licht en kleuren bij de televisietechniek

In Nederland is het de firma Philips uit Eindhoven die zich op een bijzondere wijze inspande om een invoering van televisie mogelijk te maken. Philips startte in 1948 met experimentele televisieuitzendingen die alleen in en rond Eindhoven te ontvangen waren. In 1951 nemen de radio-omroepen activiteiten van Philips over. Samen richten zij de Nederlandse Televisie Stichting op. Op 2 oktober 1951 is de eerste officiële landelijke uitzending van de NTS, later omgedoopt in NOS.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33a) - 3
De primaire kleuren bij licht: rood - groen - blauw. Een afbeelding uit de brochure: “Licht en kleur”.

Er zijn echter nog weinig kijkers omdat er in 1951 slechts 500 huishoudens een toestel in huis hebben. Toch waren er duizenden mensen samengekomen om die eerste uitzending te aanschouwen en te ervaren. Ze staan samengedrongen bij de etalages van radiohandelaren, zitten in de zaaltjes van cafés of kijken bij de buren. Zo maakte het Nederlandse publiek kennis met de beeldoverdracht door de televisie.

Om beelden op te nemen, te verwerken en geschikt te maken om uit te zenden zijn vele technische hulpmiddelen, apparaten, systemen en vooral personen nodig, die kennis hebben van het televisievak en tv-apparatuur. Om tv-uitzendingen mogelijk te maken en de apparatuur optimaal te kunnen bedienen zijn vele vormen van studie- en instructieboeken noodzakelijk. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen