Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33b)

12 november 2021

Natuurlijk waren er studieboeken en instructieboeken beschikbaar voor de allereerste medewerkers van de NTS. Door de voortgang in de ontwikkelingen van tv-producties en -camera’s en alle bijbehorende hulpmiddelen moesten er ook moderne leermiddelen ontwikkeld en gerealiseerd worden. Voor nieuwe medewerkers bij de NOS heeft het opleidingscentrum van de NOS al lang geleden meerdere informatieve en educatieve brochures laten maken.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33b)

Licht en kleuren bij de televisietechniek

In het kader van onze aandacht voor het jubileum van 70 jaar televisie in Nederland (in 2021) geven wij onze lezers van de nieuwsbrief Optische Fenomenen een beeld uit de inhoud van de waardevolle en educatieve brochures “Licht en kleur” en “Televisietechniek”. Het “witte” licht van de zon dat straalt op de aarde of blijft “hangen” boven de geregeld aanwezige wolken, wolkendekken en zeer zware regenbuien is in werkelijkheid samengesteld uit stralen van allerlei kleuren.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33b) - 3
Televisiecamera. Een afbeelding uit de brochure: “Televisie techniek”.

Beide boekjes zijn in eerste plaats bedoeld geweest als een referentiebron voor de specifieke onderwerpen van de door het NOS-Opleidingscentrum verzorgde leergangen, betreffende de technische aspecten van de beeldomroep. De serie brochures bestaat uit de navolgende onderwerpen: * Televisietechniek, * Licht en kleur, * Colorimetrie, * Kleurentelevisie en * Speciale effecten en trucage’s.


Gerelateerde artikelen