Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33c)

13 november 2021

Zowel een regenboog als de klassieke proef met een prisma tonen die aanwezigheid aan. Het zonnespectrum, ook continuspectrum genoemd, bestaat dus niet uit homogeen licht, maar omvat een reeks van verschillende lichtsoorten, spectrale kleuren genoemd. Dit zichtbare fenomeen maakt deel uit van een uitgebreid gamma van elektromagnetische golven en ligt in het aangegeven spectrum tussen golflengten van 380 en 780 nanometer.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33c)

Licht en kleuren bij de televisietechniek

Alleen de straling in dit gebied is voor de mens het zichtbare gedeelte en is onder normale omstandigheden niet schadelijk voor het oog. De brochure bespreekt het verschil tussen spectrale en niet-spectrale kleuren en behandelt eigenschappen en menging van kleuren en de fysiologie van het oog.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (33c) - 4
Film overdrager. Een afbeelding uit de brochure: “Televisie techniek”.

De inhoud van de brochure “Televisie techniek” gaat in op het principe van de analoge beeldtechniek door beeldpuntjes om te zetten in elektrische signalen. Om het optisch beeld om te zetten in een elektrisch signaal zijn toendertijd slimme technieken ontwikkeld. Alles is stap-voor-stap in beeld gebracht, zoals de beeldpunten en -lijnen, rasters, interliniëren, lijnfrequentie en 625 regels.

Ook de Nipkowse schijf is aangegeven en de brochure geeft alle aspecten van beeldoverdraging, synchronisatie, de beeldschakeltafel en controlekamer, trucages en de zender en registratie-afdeling. De informatie is zo gekozen dat ook niet-technisch georiënteerde lezers, de techniek in de studio’s begrijpen.


Gerelateerde artikelen