Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (38a)

6 april 2022

In de periode 1986/1987 vonden in Duitsland en Zwitserland een aantal compacte exposities plaats onder de titel “Werner Nekes Retrospektive”. Aandacht was er voor het werk van de veelvuldig onderscheiden filmregisseur, beeldkunstenaar, auteur en verzamelaar van fotografica en historische beeld-, foto- en filmtechnieken Werner Nekes.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (38a)

Een terugblik op werk van Werner Nekes

Zijn enorme creativiteit en de resultaten van de filmische experimentele producten, maakten een grote indruk op de bezoekers van toen. Bij deze retrospectief verscheen een rijk geïllustreerde catalogus waarmee de bezoekers een toelichting kregen op de verschillende opstellingen en vertoning van films van Nekes.

Zelfs ruim 35 jaar later is de inhoud van de op eenvoudige (zelfs een beetje experimentele) wijze tot stand gekomen catalogus van fascinerende waarde voor liefhebbers van experimentele films en video’s. Bovendien bevat deze catalogus een compacte biografie, een opsomming van een grote hoeveelheid aan titels van korte en langere films vanaf 1965 tot in 1986 met de bijbehorende gegevens en een lijst van meerdere vereringen en onderscheidingen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (38a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (38a) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (38a) - 4

In OF schreven wij meerdere malen over het werk van Nekes en over exposities waarin zijn verzamelde fotografica en de geschiedenis van het bewegende beeld werden vertoond. In de loop van vele jaren was de zeer gewaardeerde “Collectie Werner Nekes” namelijk te bewonderen in internationaal bekende musea en in meerdere verschenen catalogi .(Wordt vervolgd).

“Pré-cinema catalogus”, Werner Nekes, Nederlandse Vereniging van Fotografica Verzamelaars, 1997, speciale uitgave van het Photohistorisch Tijdschrift, nummer 3, 44 pagina’s.

ISBN 3-88799-041-2, “Von der Camera Obscura zum Film”, Werner Nekes, MüGa Landesgartenschau, 1992, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen