Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (7a)

21 augustus 2019

De eerste druk van het informatieve boek Durch die Augen in den Sinn verscheen al in 1984 bij uitgeverij VEB Deutscher Verlag der Wissenschaften in Berlijn. Wij bespreken de inhoud van de tweede oplage, die verscheen in 1988 bij Aulis Verlag Deubner in Keulen. Dit boek maakt op een populair wetenschappelijke en onderhoudende wijze de lezer bekend met de aspecten, die samenhangen met het ingewikkelde waarnemingsproces en het regelmatig optreden van visuele en optische illusies bij het verwerken van visuele informatie.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (7a)

Door de ogen naar de visuele cortex

Ook het verschijnsel van het zogenaamde optische bedrog komt daarbij aan de orde. Daarnaast zijn voorbeelden gegeven van de meest voorkomende visuele illusies in het dagelijks leven en krijgen lezers voorbeelden van het bewuste gebruik van het verschijnsel van optisch bedrog in diverse vormen van kunst, grafisch werk en in architectuur.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (7a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (7a) - 3
Een kleurrijke variatie op de wereldberoemde optische verwisseling “My Wife and My Mother-in-law” naar een prent van W.E. Hill (ca.1915). Een dubbelzinnig figuur op een frankeergeldige Nederlandse postzegel. De titel van de afbeelding is “Bruid en Schoonvader” en is ontworpen door Roger Shepard.

De auteurs brengen een uitgebreide behandeling van de meest voorkomende onderwerpen op heldere en leerzame wijze met boeiende teksten en maken daarbij tevens gebruik van 230 afbeeldingen in zwart/wit met het gebruik van een rode steunkleur. Na een voorwoord bevat deze zeer interessante publicatie voor alle liefhebbers van de fenomenen van visuele en optische illusies en voor professionele personen die in hun werk te maken hebben met alle aspecten van visuele waarneming een creatieve indeling in 22 paragrafen.

Elke paragraaf behandelt een specifiek onderwerp, onderdeel of optredend optisch of visueel fenomeen bij onze waarneming. Met het aloude spreekwoord “Uit het oog, uit het hart” begint het voorwoord van het boek, dat geheel gericht is op beschrijving en verklaring van het proces van visuele informatieopnamen en -verwerkingen. (Wordt vervolgd).