Wetenschappelijke kennis in metaforische illustraties (2)

14 december 2021

Een wetenschappelijke theorie is een rationele constructie. Zij is een weergave van een verzameling van uiterst nauwkeurige experimentele observaties en van de meest geavanceerde ideeën. Toch stelt hij dat een wetenschappelijke theorie niet per se de definitieve waarheid voorstelt.

Wetenschappelijke kennis in metaforische illustraties (2)

Wetenschappelijke theorieën

Ze geeft het huidige niveau van onze kennis weer en er kunnen altijd weer feiten vastgesteld worden, die aantonen dat de theorie onvolledig of zelfs onwaar is. Een bekend voorbeeld is het beeld van de plaats van onze aarde in het zonnestelsel.

Een ander bekend voorbeeld was de aanname van een platte aarde. Elk onderwerp en de bijbehorende theorie wordt nog ingeleid door een korte kernachtige toelichting en een compacte inleiding op het onderwerp. Bovendien start de behandeling van het betreffende thema met een woordenlijst.

Wetenschappelijke kennis in metaforische illustraties (2) - 2 Wetenschappelijke kennis in metaforische illustraties (2) - 3
Afbeeldingen op postzegels geven aanvullende informatie en zijn waardevolle inspiratiebronnen.

Lezers vinden informatie over de opwarming van de aarde, golftheorie, elektromagnetisme, psychoanalyse, natuurlijke selectie en het placebo-effect. Het geheel is van een bijzondere waarde voor geïnteresseerden in de ontwikkeling van kennis, wetenschap en techniek. Het zinvolle boek sluit af met een literatuurlijst en een uitgebreid trefwoordenregister.

ISBN 978-90-8998-907-9, “Wetenschappelijke theorieën”, Paul Parsons, Librero, 2017, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen