Zien en waarnemen vormen de basis voor filmtechnieken (2)

8 augustus 2021

Met opzwepende achtervolging, de ademloze montage, de indrukwekkende architectuur of het betoverende spel van licht en schaduw op de gezichten van de sterren, lieten de filmmakers bezoekers op een betoverde wijze naar het filmdoek staren. Iedereen kan tegenwoordig met de beschikbare apparaten en hulpmiddelen films maken.

Zien en waarnemen vormen de basis voor filmtechnieken (2)

Motion Picture Design

De digitale productie- en distributiemogelijkheden laten inmiddels op grote schaal totaal andere productiemethoden toe dan die aan het begin van de beeld- en filmindustrie en bioscopen beschikbaar waren. Ook de ouderwetse filmset heeft in veel gevallen plaatsgemaakt voor de digitale bewerkingen in grote en kleine kamertjes.

Het boek bevat zeer veel praktische tips en vooral heel veel theoretische grondbeginselen voor alle beginners, docenten en studenten en zelfs voor professionals om oude kennis weer eens op te frissen door de methode van moderne onderwijskunde. De lezers komen ook achter de geheimen van regisseurs als Hitchcock, Villeneuve, Coppola en Truffaut en de beeldtrucs die zij hebben ontwikkeld en gebruikt om de toeschouwers zo te imponeren.

Zien en waarnemen vormen de basis voor filmtechnieken (2) - 2
Zwarte pijlen verplaatsen zich en vormen op de achtergrond een kort woord. Een plaatje uit het boek “Motion Picture Design”.

Zo is het belangrijk voor de lerende en beginnende film- en beeldregisseur om voldoende en vooral gedetailleerde kennis op te doen over het functioneren van onze visuele en optische waarnemingen en de daaraan gekoppelde fysiologische en psychologische eigenschappen en bijzonderheden. Binnen alle te behandelen onderwerpen in de acht hoofdstukken van het boek vinden alle gebruikers speciale theoretische gedeelten waarin de auteur dieper in gaat op de bijbehorende visuele aspecten uit de telkens boeiende eenheid van zien en waarnemen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-446-44296-2, “Motion Picture Design”, Hans-Jörg Kapp, Carl Hanser Verlag, 2021, 580 pagina’s.


Gerelateerde artikelen