Betekenis van kleur in een psychologische benadering

12 maart 2021

Aan elke kleur zijn fysiologische en psychologische aspecten en eigenschappen te koppelen, die in het algemeen ook in relatie staan tot de visuele waarnemingen en de visuele en psychologische invloed op kijkende personen. Ook het bewuste en onbewuste gedrag van mensen wordt in sterke of zwakkere mate beïnvloed door kleur. In ons gehele leven staan kleuren centraal in onze dagelijkse activiteiten. Er zijn zelfs resultaten uit dagelijkse ervaringen en uit wetenschappelijk onderzoek die aangeven dat kleuren invloed hebben op onze gezondheid, in de geneeskunde en op onze liefde en geluk.

Betekenis van kleur in een psychologische benadering

Die Symbolik der Farben

Kleur heeft bij velen een symbolische betekenis en ieder van ons wordt dagelijks geconfronteerd met de betekenis van kleur in wetgeving, normen, afspraken, praktische toepassingen en persoonlijke voorkeur. In het prachtige informatieve en kleurrijke studie- en werkboek “De symboliek van kleuren” is ingegaan op de grondbeginselen van psychologische aspecten in de kleurenleer, de betekenis ervan en het praktische gebruik van kleur in de kunst, maatschappij en in cultuur.

Al in ons alledaagse taalgebruik staat kleur op kleurrijke wijze centraal in uitdrukkingen als: “Groen is de kleur van hoop”, “Rood is de kleur voor liefde”, “Ik zie het zwart voor m’n ogen” en laat ons inzien dat kleuren emoties uitdrukken en een positief of negatief effect op ons hebben. Kleuren brengen ons daarmee in contact met bepaalde energievelden, zoals de vermaarde Jungiaanse analist en psychotherapeut Ingrid Riedel ons laat zien in dit fascinerende grote standaardwerk over de symboliek van kleuren.

In haar diepgaande psychologische kleurtheorie beschrijft ze psychologische effecten van de kleuren rood, roze, blauw, geel, groen, oranje, violet, bruin, zwart, wit, grijs, zilver en goud en verklaart ze de respectievelijke archetypen achter deze kleuren. Met voorbeelden uit religie, samenleving, kunst en psychotherapie is een perfect boek ontstaan, dat afsluit met een literatuuroverzicht.

ISBN 978-3-8436-1193-0, “Die Symbolik der Farben”, Ingrid Riedel, Patmos Verlag, 2019, 286 pagina’s.


Gerelateerde artikelen