Blik op verzamelde werken in Aby Warburgs beeldatlas (2)

9 oktober 2020

Het Huis van de Culturen van de Wereld in Berlijn heeft tot en met 30 november 2020 in haar expositieruimten de beschikking over de 63 wandpanelen. Vooruitlopend op deze groots opgezette expositie over het unieke werk van Aby Warburg vond in de Schilderijengalerie van de Staatsmusea in Berlijn een kunstexpositie plaats van rond de 50 originele kunstwerken, die voorkomen op de ruim 1000 afbeeldingen die hij samenbracht op de panelen.

Blik op verzamelde werken in Aby Warburgs beeldatlas (2)

Between Cosmos and Pathos

Bij de bijzondere presentatie van deze werken is een kunstboek en tevens catalogus in het Duits en Engels verschenen. Dit werk is tot stand gekomen in een samenwerking tussen het Huis der Culturen in Berlijn en het Warburg Instituut in Londen. De werken zijn geselecteerd uit eigen kunstverzamelingen van de gezamenlijke musea.

De publicatie “Between Cosmos and Pathos” bevat reproducties en beschrijvingen van de getoonde werken uit 10 verzamelingen, die door Warburg voor het vullen van de Atlas zijn uitgekozen. Als we kijken naar de oude zwart-wit foto's van de meer dan zestig atlastafels, is het niet nodig om elk van de afgebeelde werken te identificeren om te begrijpen dat we een kijkje krijgen in een nog ongeschreven geschiedenis, die gaat over kosmos en pathos, over atavistische gebaren en oude overtuigingen.

In het huidige mediatijdperk heeft dit verhaal niets aan actualiteit ingeboet. In de expositie maakt de bezoeker kennis met werk van Vittore Carpaccio, Albrecht Dürer, Anton Woensam, Jan van Eyck, Sandro Botticelli en vele andere kunstenaars. De catalogus is een waardevol referentieboek.

ISBN 978-3-422-98288-8, “Between Cosmos and Pathos”, Neville Rowley en Jörg Völlnagel, Deutscher Kunstverlag, 2020, 120 pagina’s.