Door het oog van de waarnemer (1)

31 maart 2024

Het menselijk gezicht en de vele uitdrukkingen ervan heeft een enorme biologische en sociale functie in de visuele waarneming. Zelfs zo’n belangrijke functie dat er in onze hersenen meerdere gebieden betrokken zijn bij het verwerken van informatie van gezichten. Door onderzoek en studie is bijvoorbeeld vastgesteld dat baby’s en kleine kinderen vooral geïnteresseerd zijn in gezichtsuitdrukkingen.

Door het oog van de waarnemer (1)

In the eye of the beholder

In ons verdere leven blijken we eveneens gevoelig te zijn voor uitdrukkingen van het gezicht. In het boek “In the eye of the beholder” gaan auteurs Vicki Bruce en Andy Young in op de wetenschappelijke aspecten achter de waarneming van gezichten. Het boek is geschreven ter ondersteuning van de expositie “The Science of the Face”, gehouden in het voorjaar in de Scottish National Portrait Gallery.

De inhoud straalt een algemene introductie tot de verschillende vormen van het menselijk gezicht en de psychologische aspecten achter de perceptie van het gelaat uit. Ondanks de eenvoudige manier van beschrijven van de verschillende onderwerpen heeft het prachtig geïllustreerde kijk- en studieboek een wetenschappelijke inhoud en uitstraling. Het meest belangrijkste onderdeel van dit boek zijn de vele illustraties. De auteurs maakten meerdere malen gebruik van de vaak wonderlijke gecombineerde illustraties van Nicholas Wade. (Wordt vervolgd).

ISBN 0-19-852440-4, “In the eye of the beholder”, Vicki Bruce en Andy Young, Oxford University Press, 1998, 279 pagina’s.


Gerelateerde artikelen