Een creatieve behandeling van de theorie van kleuren (3)

1 februari 2023

Om zoveel als mogelijk is maatwerk te leveren voor een succesvolle studie in de wereld van kleur zijn de hoofdstukken in verschillende paragrafen onderverdeeld. Bij de start van elk hoofdstuk en paragraaf geeft de auteur een samenvatting van alle leerstof en alle bijbehorende informatieve bijdragen over betreffende onderwerpen en thema’s. Ondanks een begripvolle verklaring over het schrijven van een beperkt historisch overzicht van ontwikkelingen binnen de kleurenwereld, krijgt de lezer toch een beeld van de boeiende groeiende betekenis van kleur in de cultuur, kunst en techniek.

Een creatieve behandeling van de theorie van kleuren (3)

Color Theory For Dummies

In paragraaf 3 leer je een beetje over hoe processen in zowel de biologie als in de natuurkunde samenwerken om kleurperceptie te creëren. Je ontdekt ook factoren die bijdragen aan verschillende manieren om kleur te zien, zoals een zintuiglijke kleurwaarneming en synesthesie. In de jaren 1670 voerde Sir Isaac Newton een experiment uit dat licht en kleur definieerde. Newton geleidde licht van de zon door een klein gaatje in een verduisterde kamer en plaatste een prisma in het pad van het licht dat door het gat kwam.

Newton nam een chromatische dispersie waar. Het experiment van Newton laat zien dat kleur voortkomt uit licht, maar waar komt licht vandaan? Daarover heeft natuurkundige James Clerk Maxwell een verklaring geschreven. Het geheel maakt deel uit van het enorm grote elektromagnetische spectrum, waarin het voor het menselijk oog zichtbare gedeelte, dat licht heet, ligt tussen ongeveer de golflengten 380 nm en 760 nm. Het zichtbare gedeelte ligt ingeklemd tussen ultraviolet en infraroodlicht.

Een creatieve behandeling van de theorie van kleuren (3) - 2
Een kleurenillusie van de kleding. Een illustratie uit het boek: Color Theory For Dummies.

In dezelfde paragraaf worden ook behandeld het mengen van kleuren, biologische aspecten van kleurwaarneming, de fysiologie van het oog en de functie van onze hersenen bij het zien van kleuren. Kleurzienstoornissen zijn verklaard. Dit gedeelte sluit af met verklaringen over diverse begrippen uit de kleurwereld. Ook lichttechnische begrippen komen aan de orde. De rest van dit geweldig mooie zinvolle boek is praktische gericht en bevat ook enkele uitknipbare experimenten met kleur.

ISBN 978-1-119-89227-4, “Color Theory For Dummies”, Eric Hibit, John Wiley & Sons, 2022, 273 pagina’s, € 26,90.


Gerelateerde artikelen