Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (57c)

15 november 2023

De daguerreotypie had echter een nadeel: er kon maar één exemplaar per opname worden gemaakt. In Engeland was het de uitvinder en fotograaf William Henry Fox Talbot (1800-1877), die afbeeldingen met de camera obscura maakte. De experimenten leidden eveneens in 1839 tot de uitvinding van de eerste foto op papier: de calotypie of zoutdruk. Het is dit fotografisch procedé dat aan de basis ligt van de toegepaste negatief-positief proces. Rond 1850 overwon de fotografie op papier haar ergste kinderziekten en werd een volwassen medium in de periode 1850-1880.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (57c)

Fotografie vroeger en nu

Op een boeiende wijze zijn de belangrijkste stappen in de verdere ontwikkelingen van de fotografie beschreven in de brochure. De brochure “Camera’s” is gerealiseerd vanuit een samenwerkingsproject tussen het Museon in Den Haag en het Museum voor Fotografie in Antwerpen. De brochure bevat een serie van 10 losse dubbelbladen. Op elk blad is een specifiek onderwerp uit de fotografie op heldere wijze behandeld. Het geheel is bestemd voor het onderwijs, maar is ook interessant voor liefhebbers van de geschiedenis van de fotografie.

De brochure “Daguerreotypie” behandelt gedetailleerd het ontstaan en de ontwikkeling van het naar Daguerre benoemde, beschreven en gedemonstreerde fotografisch procedé: de daguerreotypie. Voor deze unieke uitvinding legde Nièpce de basis. Het volledige proces is door de auteur in vijf stappen op heldere wijze behandeld. De illustraties maken het geheel compleet.

“Fotografie vroeger en nu”, Ann Van Dyck, Museum voor Fotografie, 48 pagina’s.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (57c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (57c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (57c) - 4
Het opbouwen van een thematische postzegelverzameling met het onderwerp “Foto” geeft verzamelaars heel veel informatie op postzegelformaat.

“Camera’s”, Ann Van Dyck, Museon en Museum voor Fotografie Antwerpen, 1992, 10 informatiebladen.

“Daguerreotypie”, Ann Deckers en Herman Maes, FotoMuseum Provincie Antwerpen, 32 pagina’s.

FOMU - Fotomuseum Antwerpen, Waalsekaai 47, B-2000 Antwerpen, www.fomu.be.