Wetenschap achter gebruik van kleur in de multimedia (2)

7 januari 2020

Kleur is eigenlijk voor veel personen een van de meest ongrijpbare zintuigelijke fenomenen. Kleur kan je benoemen en aan de hand van gekozen referenties zelfs definiëren. Maar de verschillen tussen kleuren is weer lastig uit te leggen zonder te vervallen in een wetenschappelijke benadering van golflengte en positie in het relatief smalle segment van de groep voor de mens zichtbare kleuren in het elektromagnetisch spectrum van straling.

Wetenschap achter gebruik van kleur in de multimedia (2)

Science in Color

In psychologische zin kunnen we wel veel zeggen over kleuren en kleurcombinaties en hun effecten op personen. Ook fysiologisch gezien valt er veel te beleven met kleur. De inhoud van het studieboek gaat ook in op een sociale en culturele betekenis van kleuren. Begrippen als chromophobia en achromatisme komen regelmatig terug in de wetenschappelijke bijdragen. Het is bijzonder om te ervaren dat de kleur oranje in de kleurenterminologie in Europa een plaatsje heeft moeten veroveren.

Onder de redactie van Bettina Bock von Wülfingen is een spectaculaire inhoud over de wetenschappelijke betekenis van kleur en kleurtoepassing ontstaan, dat in eerste instantie dient voor reflectie van de stand van wetenschappelijke kennis en ervaringen en voor uitwisseling binnen de wetenschappelijke gemeenschap.

Wetenschap achter gebruik van kleur in de multimedia (2) - 2
Een voorbeeld van het gebruik van kleuren op de Alpenkaart. De Alpenkaart maakt tevens deel uit van het artikel “The Use of Color in Geographic Maps”, waarin er aandacht is voor het werk van Hermann Haack en zijn sterke visuele ontwerpen van geografische kaarten met een specifiek kleurgebruik voor detailleringen van bergtoppen. De “Alpen in Echt-3D”-kaart is een product van het bedrijf mbmSystems GmbH Verlag in Dresden.

Door studie en het uitwisselen van ervaring tijdens congressen ontstaat er op termijn een wereldwijde universele kleurensymboliek. Digitaal publiceren verbetert het gebruik van kleur in wetenschappelijke publicaties. De inhoud beschrijft de functie van kleur in de historische en huidige visualisaties, de epistemische rol van kleur als hulpmiddel en de verwaarlozing door symbolische en genderspecifieke connotaties.

ISBN 978-3-11-060468-9, “Science in Color”, Bettina Bock von Wülfingen, e.a, Walter de Gruyter Verlag, 2019, 239 pagina’s.


Gerelateerde artikelen